Zoeken

  zoek
Deze website wordt ondersteund door: U VVN
Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door: ZonMW

De griepprik in Europa

printen

In Duitsland is de situatie ongeveer hetzelfde als in Nederland rond de vaccinatie van gezondheidszorgwerkers. In 2009 is een Duits onderzoek verschenen waarin de acceptatie van de griepvaccinatie onder medewerkers van een universitair medisch centrum is onderzocht. In Duitsland wordt sinds 1988 expliciet aanbevolen dat gezondheidszorgmedewerkers gevaccineerd zouden moeten worden tegen influenza. De resultaten laten zien dat 39% van de artsen en 17% van de verpleegkundigen zich lieten vaccineren. De belangrijkste redenen waarom men zich niet vaccineren zijn de gedachte dat het risico op griep laag is en dat het personeel angst heeft voor bijwerkingen.

Uit Frans onderzoek onder gezondheidszorgwerkers naar de houding en kennis ten opzichte van verschillende vaccinaties zoals tegen influenza, levert eenzelfde beeld op. De vaccinatiegraad voor de griepprik was in seizoen 2006/2007 gemiddeld 30%, variërend van 50% onder artsen tot 20% onder paramedici. De niet gevaccineerde artsen gaven als belangrijkste reden op dat ze de effectiviteit van het vaccin in twijfel trekken, terwijl de paramedici bang waren voor bijwerkingen.

In een onderzoek van de ECDC is aangetoond dat slechts 7 Europese landen zorgverleners aanbevelen de griepprik te nemen en dat het percentage gevaccineerde zorgverleners in die landen lager is dan 50%.