Zoeken

  zoek
Deze website wordt ondersteund door: U VVN
Dit onderzoek wordt gesubsidieerd door: ZonMW

Update 2013: Nieuw Nederlands onderzoek toont aan dat het vaccineren van ziekenhuispersoneel tegen influenza patiënten beschermt

printen

Recent is een onderzoek gepubliceerd van het UMC Groningen waaruit naar voren komt dat het vaccineren van ziekenhuispersoneel patiënten kan beschermen tegen het oplopen van influenza en/of een longontsteking tijdens hun ziekenhuisopname.

In 2009/2010 en 2010/2011 heeft er een gerandomiseerd onderzoek plaatsgevonden in alle Universitair Medische Centra in Nederland. In sommige UMCs werd een gestructureerde influenza vaccinatie campagne aangeboden, andere UMCs hielden hun eigen jaarlijkse griepprik campagne. In dit onderzoek werden verschillende uitkomsten onderzocht. Zo is onderzocht of het invoeren van een gestructureerde influenza vaccinatiecampagne invloed heeft op de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel. Ook werd gekeken of patiënten in de UMCs waar een dergelijke vaccinatiecampagne werd ingevoerd meer kans hadden om influenza of een longontsteking op te lopen tijdens hun ziekenhuisopname, of zij op de intensive care belandden en hoelang zij opgenomen waren.

De uitkomsten van dit onderzoek tonen aan dat het invoeren van een gestructureerde influenza vaccinatiecampagne ervoor zorgt dat de vaccinatiegraad onder het UMC-personeel duidelijk en significant hoger is in de UMCs waar deze werd ingevoerd, in vergelijking met de UMCs die hun eigen griepcampagne hielden. Ook werd aangetoond dat in de UMCs waar de campagne werd ingevoerd, en dus de vaccinatiegraad onder het personeel hoger was, de kans op het oplopen van influenza en/of een longontsteking tijdens de ziekenhuisopname twee keer zo klein is. De kans op het oplopen van enkel een longontsteking tijdens ziekenhuisopname werd verminderd met maar liefst 76%.

Uit dit onderzoek blijkt dus weer hoe belangrijk het is om als gezondheidszorgwerker de griepvaccinatie te nemen om je patiënten te beschermen.