Griepprik zeer werkzaam

In de media zijn de afgelopen jaren veel vragen gesteld over de werkzaamheid van het influenza vaccin. Internationaal onderzoek heeft echter aangetoond dat de griepprik zeer werkzaam is. Ook Nederlandse cijfers ondersteunen deze conclusie.

In 2013 is een Nederlands onderzoek gepubliceerd in een belangrijk tijdschrift waarin de effectiviteit van de pandemische griepprik werd onderzocht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de pandemische vaccinatie in het griepseizoen 2009/2010 in maar liefst 98% van de gevallen effectief was in het voorkomen van de Nieuwe Influenza A(H1N1). Ook bleek de griepprik effectief bij 60-plussers in het voorkomen van influenza en/of een longontsteking.

Het gunstige effect van de griepprik blijkt ook uit Europees onderzoek onder huisartspraktijken in vijf verschillende landen. In dit onderzoek naar de effectiviteit van het influenzavaccin in het griepseizoen 2012/2013 werd aangetoond dat de effectiviteit van het vaccin 78% was tegen influenza type B en 62% tegen influenza type A. Influenza types A en B zijn de types die verantwoordelijk zijn voor de jaarlijkse seizoensgriep epidemie.

Dus niet alleen de pandemische griepprik is effectief, ook de seizoensgriepprik is effectief in het voorkomen van influenza.